Nee, normaal gesproken zijn er geen vergunningen nodig om zonnepanelen te laten plaatsen. Er zijn uiteraard wel uitzonderingen te noemen:
Maar natuurlijk! Wij zitten van 08:00 tot 20:00 voor u klaar. We zijn bereikbaar op 020-3240837. U kunt hier terecht voor al uw vragen, of u kunt hier een afspraak inplannen voor een fysieke afspraak. We kunnen eventueel ook een teams-meeting met u inplannen als uw voorkeur daar naar uitgaat.
Nee, u hoeft zich geen zorgen te maken, u hoeft eigenlijk alleen maar uw wens aan ons kenbaar te maken. U heeft ons immers gekozen om het allemaal voor u in werking te stellen. Bij zonnepanelen is het belangrijkste dat u het meeste rendement uit uw vergroenners haalt. Uiteraard hebben we wel te maken met een aantal klasse-bepalingen, die u vertellen wat voor kwaliteit en zekerheid u in huis haalt.
Deze zijn opgesplitst in 3 categorieën. Zo’n categorie noemen we in vakjargon een Tier, waarbij Tier 1 de hoogste categorie is.
Wij gebruiken alleen maar Tier 1 zonnepanelen, waardoor we u alleen de hoogste kwaliteit kunnen bieden. Deze Tier 1 is bepaald aan de hand van de volgende eisen die we hebben gesteld aan deze leverancier:
Wij geloven niet in moeilijk gedoe. We willen het allemaal zo makkelijk en vooral transparant mogelijk voor u houden.
U betaalt altijd een complete prijs. U mag hierom het volgende verwachten in de offerte:
Hoe de inrichting eruit komt te zien op uw dak, hangt af van de effectiviteit, en deze hangt weer af van een aantal factoren:
Het is en blijft natuurlijk een investering. Heeft u het bedrag niet gereserveerd, dan bestaat er een mogelijkheid om zonnepanelen te laten plaatsen op basis van een huurcontract. Dit zouden wij van MHKT niet adviseren; het is namelijk behoorlijk duur, en levert het op de langere termijn minder rendement op. U zit dan al gauw aan een huurcontract vast die 10 tot 15 jaar loopt.
Er bestaat gelukkig ook nog zoiets als een (groene) lening, waar u een financiering aangaat. Hiermee geniet u wel van alle voordelen die een eigenaar geniet, zoals BTW-teruggave. Hiermee betaalt u ook een maandelijks bedrag, maar aan het einde van de rit zijn het wel úw zonnepanelen, wat bij een huurcontract natuurlijk wel anders is.
Om er zeker van te zijn dat de aanschaf van zonnepanelen genoeg rendement oplevert is, is het bruikbare dakoppervlak van belang. Hoeveel dakoppervlak bruikbaar is heeft voornamelijk te maken met het aantal obstakels die op of in het dak zitten. Denk hierbij aan ontluchtings-pijpjes, schoorstenen, dakramen of dakkapellen. Afhankelijk van de afmeting van de zonnepanelen kijken we met onze software en op locatie hoeveel panelen er op het dak passen. Wij kunnen exact berekenen met welke zonnepanelen we uw dakoppervlak optimaal benutten.
Om zonnepanelen op een dak te monteren, moet uw dak wel sterk genoeg zijn, en dus draagkracht genoeg hebben om het systeem te kunnen dragen. Vaak geldt dat hoe ouder het gebouw, hoe groter de kans dat het dak verouderd is en van onvoldoende kwaliteit is voor het plaatsen van zonnepanelen. Aangezien de toestand voor ieder dak sterk verschilt, sturen wij altijd een adviseur of monteur op locatie om het dak voor u te inspecteren. Bij twijfel over de draagkracht van het dak kan een dakdekker geraadpleegd worden.
Voor schuine daken houden we een minimum hellingshoek aan van 15° en een maximum van 60°. Een hellingshoek van tussen de 30° en 35° is optimaal voor zowel het rendement als de installatie. Bij een hellingshoek kleiner dan 3° spreken we technisch gezien van een plat dak.
Maar natuurlijk! Wij zijn mogen onszelf de specialisten noemen op het gebied van zonnepanelen van Nederland. U krijgt van ons advies over de plaatsing, installeren de zonnepanelen voor u en zorgen er met een handige app voor dat u 24 uur per dag kunt kijken wat de zonnepanelen opleveren. Wees gewaarschuwd, dit wordt vaak als enorm verslavend ervaren!
In principe plaatsen wij zonnepanelen daken van huiseigenaren. Uw woning is eigendom, en dan bent u ook beslissings-bevoegd. Bij een huurwoning bent u dit niet. Wel zijn steeds meer woningcorporaties aan het verduurzamen, en is zijn zonnepanelen wel een optie. U kunt natuurlijk wel met de verhuurder overleggen of zonnepanelen op uw huurwoning mogelijk zijn. Met toestemming van de verhuurder is het geen enkel probleem om zonnepanelen op uw huurwoning te plaatsen.
Een van de belangrijkste voorwaarden om zonnepanelen te plaatsen op uw dak, is dat, zoals eerder beschreven is, het dak daadwerkelijk van u is. Woont u in een huurwoning? Dan kunt u wellicht toch het beste overleggen met de verhuurder of de mogelijkheid er is om zonnepanelen te plaatsen. Bent u wel de eigenaar, dan zijn er een aantal factoren die de geschiktheid van jouw dak bepalen: het dakoppervlak, de soort dakbedekking, de draagkracht, de kwaliteit van het dak, de oriëntatie van het dak ten opzichte van de zon en de hellingshoek van het dak.
Het soort dakbedekking speelt ook een belangrijke rol bij de geschiktheid van uw dak voor zonnepanelen. Bij platte daken is een bitumen dakbedekking vaak geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Op schuine daken zijn dakpannen de meest voorkomende soort dakbedekking en dit is daardoor ook de meest geschikte soort om zonnepanelen op te installeren. De meeste montagematerialen zijn namelijk geschikt voor montage op een dak met dakpannen. Ook op golfplaten daken kunnen we zonnepanelen monteren, maar bij andere dakbedekkingen zoals bijvoorbeeld zink, riet, aluminium, leistenen en glas is het te risicovol om zonnepanelen te plaatsen. Mocht u niet zeker weten of uw dakbedekking geschikt is, neem dan gerust contact met ons op.
De meest efficiënte kompasrichting van een schuin dak is in de richting van het zuiden, omdat u dan het optimaal aantal zon-uren heeft. Het voordeel van schuine daken is dat er vaak twee dakvlakken zijn waardoor er vrijwel altijd een geschikt dak is (zuid, west of oost). Bij platte daken kan het in sommige gevallen efficiënter zijn om te kiezen voor een oost-west opstelling omdat er dan meer zonnepanelen op het dak passen. De zonnepanelen worden op platte daken doorgaans in een hoek van 13 graden geleplaatst.
Als u in een monumentaal pand woont is het meestal niet zonder vergunning toegestaan om zonnepanelen te plaatsen. Je kunt dan het beste contact opnemen met de gemeente om er achter te komen of en zo ja, welke vergunning er nodig is.
De energie die u opwekt via de zonnepanelen die we hebben geplaatst, is niet direct bruikbaar voor de apparaten in uw woning en kan niet direct teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet. Om de stroom bruikbaar te maken wordt een een omvormer geplaatst tussen de zonnepanelen en de groepenkast. Deze omvormer wordt geplaatst in een geventileerde ruimte. Het kan voorkomen dat u door de omvormer een extra groep in de stoppenkast nodig hebt. Onze specialisten staan uiteraard ook hier kosteloos voor u klaar.
Er zijn zeker zonnepanelen verkrijgbaar die verwerkt zijn in uw dakpannen. Dit is vaak dé oplossing voor woningeigenaren die vinden dat zonnepanelen afbraak doen aan het uiterlijk van de woning. Echter is het rendement wel lager dan conventionele zonnepanelen. Bij ‘indak-systemen’ zitten de panelen in het dak verwerkt. Deze techniek wordt maar weinig toegepast omdat de brandveiligheid niet gegarandeerd kan worden in verband met slechte ventilatie, waardoor de panelen hun warmte niet goed kwijt kunnen. Wanneer de zonnepanelen aan vervanging toe zijn is het goed denkbaar dat de afmetingen zijn veranderd waardoor nieuwe panelen niet in de ‘indak-constructie’ passen.
Voor de installatie van zonnepanelen op schuine daken met dakpannen maken we bij MH Klimaattechniek gebruik van een montagesysteem met dakhaken die aan de panlatten bevestigd worden. Op de dakhaak wordt de montage-rails geklikt en daarop wordt met een paneelklem de zonnepanelen vastgemaakt. Bij correcte installatie is dit systeem bestand tegen harde wind, iets waar de fabrikanten ook garantie op geven.
U kunt zeker zonnepanelen installeren op een plat dak, er is alleen wel iets meer oppervlakte nodig dan bij een schuin dak. Omdat zonnepanelen in een schuine hoek meer opleveren, plaatsen wij een speciale constructie op uw dak, die de panelen onder de perfecte hellingshoek ten opzichte van de zon plaatsen. Om te voorkomen dat de panelen in elkaars schaduw liggen plaatsen we ze iets uit elkaar, waardoor er dus meer ruimte nodig is dan bij het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak. Eigenlijk bootsen we op deze manier een schuin dak na, op uw platte dak.
Het schijnt mogelijk zijn, maar hier kleven veel risico’s aan, zoals het vlam vatten van dit rieten dak. Omdat de risico’s te groot zijn, installeert MH Klimaattechniek vooralsnog geen zonnepanelen op rieten daken.
Op de dag van de installatie zal één van onze gecertificeerde installatie teams tussen 08:00 en 10:00 uur bij u aanrijden. Uiteraard zal er, voor ze aan het werk gaan, een debriefing zijn, waarbij we u stap voor stap zullen vertellen wat er allemaal gaat gebeuren. Eén van de monteurs begint met het opbouwen van de steiger om zo veilig mogelijk het dak te kunnen bereiken, de ander zal beginnen met de voorbereidingen in de meterkast. Als de steiger staat, worden de rails en de dakhaken op uw dak gemonteerd en zullen de zonnepanelen naar boven gehesen.
Waait het te hard op de dag van de installatie? Of valt er veel regen? Dan maken we graag een andere spoed-afspraak met u, zodat u niet te lang hoeft te wachten op de beloofde installatie. Dit doen we om te voorkomen dat er schade aan uw woning wordt toegebracht en omdat wij dan niet in staat zijn om veilig op hoogte te kunnen werken.
Nadat uw zonnepanelen muurvast in de daarvoor bestemde montagesysteem geklikt zijn, trekken we alle bekabeling door het dak. De installateur die zich in de woning bevindt, volgt de afgesproken kabelroute naar de meterkast en sluit alle kabels aan. Vaak kunnen kabels uit het zicht worden weggewerkt. Vanaf dat punt begint u al met het opwekken van uw eigen stroom. De monteur die zich in uw woning bevindt, zorgt dat uw monitoring-station aangesloten wordt en stuur een mail met instructies en inloggegevens.
Na een paar dagen is dan ook de monitorings-app actief en kunt u 24 uur per dag kijken hoeveel stroom je opwekt.
Helaas is dit iet het geval. Wanneer er een stroomstoring is, zal de omvormer automatisch uitgeschakeld worden. Dit is om te voorkomen dat wanneer er onderhoud gepleegd moet worden in de straat en de kabels open en bloot liggen, alle zonnepanelen in die straat niet nog steeds stroom door die kabels blijven sturen.
Niet alleen uw energieafname gaat omlaag, maar na een aantal jaar verdient u zelfs geld aan uw zonnepanelen, omdat u ze dan volledig hebt afbetaald.
Een zonnepaneel is gemaakt van silicium en bestaat uit een groot aantal losse cellen. Het zonlicht valt op het zonnepaneel en daarmee wordt elektrische spanning opgewekt tussen de twee laagjes silicium die op het paneel zitten. Dit heet een fotovoltaïsche reactie.
Een zonnestroom systeem wordt daarom ook wel PV-systeem (photo voltaic systeem) genoemd. Om de elektrische spanning om te zetten naar bruikbare wisselstroom voor het elektriciteitsnet wordt er gebruik gemaakt van een omvormer.
Als u nog ouderwetse analoge energiemeter met een draaischijf heeft, kan het in sommige gevallen voorkomen dat u verplicht bent om een nieuwe meter te laten installeren voordat u de energie terug kunt leveren. Op sommige ouder meters zit namelijk een terugrol-beveiliging. Dit voorkomt het terugdraaien van de schijf en zorgt er voor dat u de energie die u terug levert aan het energienet niet kunt verrekenen, en dat zou uiteraard zonde zijn. Wilt u gebruik maken van de monitoring app, dan is een ouderwetse meter met een draaischijf ook niet geschikt. U kunt dan aan uw netbeheerder vragen deze te vervangen.
Als uw zonnepanelen systeem is aangesloten op het elektriciteitsnet, dan moet u zelf contact opnemen met uw energieleverancier om door te geven dat u zelf stroom opwekt via zonnepanelen. Het is daarom dan ook handig als u het watt-piekvermogen van uw systeem weet, voordat u contact opneemt. Daarnaast bent u van de overheid verplicht om uw zelf aan te melden bij energieleveren.nl. Dit is noodzakelijk omdat de netbeheerder op deze manier inzicht krijgt in hoeveel stroom er door huishoudens zelf wordt opgewekt.
Bij golfplaten daken wordt het montagesysteem bevestigd op zogenoemde ‘gordingen’. Dit zijn balken die in de lengte van het dak onder de golfplaten liggen. Uit veiligheidsoverwegingen worden bij golfplaten waar asbest in verwerkt zit nooit zonnepanelen geplaatst.
Op een plat dak kan er voor gekozen worden om de panelen in een Oost-West opstelling te installeren. In sommige gevallen kan dit een prima alternatief zijn voor een opstelling richting het Zuiden, die door deze opstelling met bepaalde dakoppervlaktes kan zorgen voor een hoger totaal rendement. Op een plat dak lijkt de Zuid-opstelling het meest voor de hand liggend. Echter, door de hellingshoek (doorgaans 13 graden) dient er voldoende afstand tussen de rijen zonnepanelen te zitten in verband met schaduwval. Daardoor kan het bij een plat dak met een kleiner oppervlakte beter zijn om de zonnepanelen in een Oost-West opstelling te leggen in plaats van het Zuiden. De zonnepanelen komen dan in twee rijen in een hellingshoek van 13 graden met hun rug tegen elkaar aan te liggen, waardoor ze geen slagschaduw geven op de andere panelen.
De keuze voor een Oost-West opstelling is afhankelijk van de afmetingen van uw platte dak en of er obstakels op het dak aanwezig zijn (denk aan ontluchtings-pijpjes of lichtkoepels). Door middel van een berekening kunt u de kosten en de verwachte opbrengsten van beide opties berekenen. Het beste is om te kijken naar het rendement (hoeveel stroom komt er uit?). Bij MH Klimaattechiek helpen we u uiteraard graag bij beide berekeningen en zullen we deze naast elkaar te leggen om u te adviseren in de beste keuze voor uw dak.
Neem hiervoor gerust contact met ons op.
Het totale traject van inmeten tot installeren duurt ongeveer 4 tot 12 weken. Op de dag van d e installatie zelf plaatsen we in bijna alle gevallen de zonnepanelen binnen 4 tot 6 uur, hoewel dit wel afhankelijk is van de complexiteit je van de installatie.
Alhoewel er in het nieuws soms berichten te vinden zijn over zonnepanelen die in de brand vliegen, is er geen enkele reden voor paniek. Vrijwel elk product kan, mits het van slechte kwaliteit is en op een ondeugdelijke manier geïnstalleerd wordt, mankementen gaan vertonen.
Daarom werken wij uitsluitend met A-merk (tier 1) zonnepanelen, kwalitatieve materialen, omvormers en bekabeling en zijn onze monteurs gecertificeerd. Niet alleen hebben zij een VCA (veilig werken), maar werken wij ook volgens de NEN 3140 en de NEN 1010 norm. Deze norm is in het leven geroepen om werken met of aan elektrische objecten veilig te maken. En bedrijven te voorzien van een keurmerk. Naast het werken volgens de NEN normen, zijn wij ook in het bezit van het InstallQ keurmerk en zijn wij lid van Techniek Nederland.
In Nederland schijnt niet altijd de zon. Dit wil echter lang niet altijd zeggen dat zonnepanelen dan geen stroom opwekken. Zelfs bij bewolkt weer, kunnen de zonnepanelen nog meer dan voldoende stroom opwekken.
Zonne-energie kan worden opgeslagen in accu’s en batterijen, maar dit is verre van ideaal, omdat het minder rendabel is. Dat komt omdat accu’s en batterijen nog enorm duur zijn en omdat er in Nederland een salderingsregeling is.
Als uw zonnepanelen vandaag meer energie opwekken dan dat u aan energie verbruikt, levert u de stroom die u (te veel) heeft opgewekt automatisch terug aan het energienetwerk. Dit wordt door uw energieleverancier bijgehouden.
Wekt u de volgende dag minder stroom op dan dat u verbruikt? Dan levert uw energieleverancier de stroom die u voorheen te veel hebt opgewekt gratis aan u terug. Als aan het einde van het jaar blijkt, dat u alsnog meer heeft opgewekt, dan verbruikt, krijgt u een teruglever-vergoeding voor dit overschot. Deze teruglever-vergoeding verschilt per energieleverancier. Het is verstandig om op te zoeken hoe groot deze teruglever-vergoeding bij uw energieleverancier is.
Fotovoltaïsche zonnepanelen zijn de zonnepanelen die zonlicht omzetten in stroom. Thermische zonnepanelen zijn zonnepanelen die zonlicht omzetten in warmte. Wij hebben alleen te maken met die eerste variant, dus bespreken we op deze pagina welke soorten fotovoltaïsche zonnepanelen er allemaal zijn. Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen. Zonnecellen worden gemaakt van silicium. De manier waarop deze cellen geproduceerd worden, bepaalt welk type zonnepaneel er ontstaat. Er zijn grofweg 4 soorten zonnepanelen te onderscheiden.
Poly-kristallijne zonnepanelen, ook wel poly of blauwe zonnepanelen genoemd, worden ook gemaakt van silicium-kristallen. Deze zonnecellen worden gemaakt door vloeibaar silicium in een vierkante gietvorm te gieten. De zonnecellen in poly-kristallijne zonnepanelen bestaan uit meerdere, ongestructureerde kristallen, vandaar de naam ‘poly’, wat ‘meerdere’ betekent. Het productieproces is ‘ongeordend’ ten opzichte van de mono-kristallijne zonnepanelen. Dit kost minder tijd, waardoor het relatief goedkoper is, maar zorgt voor een lager rendement. Poly-kristallijne zonnepanelen zijn vaak blauw van kleur, die tint blauw kan verschillen van licht naar zeer donker.
Kenmerken poly-kristallijne zonnepanelen:
Glas-glas zonnepanelen, ook wel glas in glas zonnepanelen genoemd, zijn een relatief nieuwe ontwikkeling in de markt. Normale zonnepanelen bestaan vaak uit drie lagen, namelijk: een glaslaag, een laag met zonnecellen en een kunststof onderlaag. Bij glas – glas zonnepanelen is die onderlaag ook van glas. Voor de rest werkt het zonnepaneel hetzelfde als een mono- of polykristallijne zonnepaneel. Glas-glas zonnepanelen zijn minder gevoelig voor vocht- en temperatuurschommelingen, waardoor ze een langere levensduur hebben en aan minder degradatie lijden dan andere zonnepanelen. Het belangrijkste nadeel is dat de zonnepanelen een stuk duurder zijn dan de andere varianten.
Kenmerken glas-glas zonnepanelen:
De zonnepanelen in een zonnestroom-systeem kun je op twee manieren aan elkaar schakelen: parallelschakeling of seriële schakeling. De keuze hangt af van schaduwwerking, hellingshoeken of het aantal dakvlakken.
In een parallel systeem zijn de zonnepanelen afzonderlijk van elkaar aangesloten op één omvormer waardoor ze afzonderlijk van elkaar functioneren.
Bij schaduwwerking of diverse hellingshoeken is het verstandiger om zonnepanelen parallel te schakelen. Ze presteren dan allemaal afzonderlijk van elkaar waardoor het paneel dat in de schaduw ligt geen invloed heeft op de werking van de andere panelen. Zo haal je het meest uit je zonnestroom-systeem.
De opbrengst op zonnepanelen per m2 hangt af van een aantal factoren:
In verband met wervelwinden, houden we bij het plaatsen van de panelen altijd een marge tot de dakrand aan. Deze ruimte kan daarom niet gebruikt kan worden voor de zonnepanelen zelf.
Ook moeten zonnepanelen die op een plat dak geplaatst worden, op enige afstand van elkaar geplaatst worden in verband met elkaars slagschaduw. Je kunt dus op een plat dak minder panelen kwijt dan op een schuin dak waarbij de panelen netjes tegen elkaar aan liggen. Dit wil echter niet zeggen dat je hier automatisch ook minder stroom door kunt opwekken.
Mono-kristallijne zonnepanelen, ook wel “mono” of zwarte zonnepanelen genoemd, worden gemaakt van silicium-kristallen. Men gaat met een kristallen staaf in gesmolten silicium, waarna het silicium de kristalstructuur van de staaf overneemt. De zonnecellen in een mono-kristallijne zonnepaneel bestaan uit één kristal, vandaar de naam ‘mono’, wat ‘enkel’ betekent. Door dit productieproces hebben de cellen een geordende structuur, wat meer tijd kost. Dat maakt deze zonnepanelen relatief duurder, maar zorgt er ook voor dat ze een hoger rendement hebben. De mono-kristallijne zonnepanelen bestaan al het langst en zijn de meest doorontwikkelde variant zonnepanelen. Ze zijn vaak zwart van kleur.
Kenmerken mono-kristallijne zonnepanelen:
In een dunne film zonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Dunne film zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder dat over een glazen plaat wordt ‘uitgesmeerd’. Dit productieproces is goedkoper, maar het rendement van de dunne film zonnepanelen ligt dan ook een stuk lager dan die van zijn kristallijne broers. De dunne film zonnepanelen zijn goedkoper en lichter, maar door het lage rendement niet heel aantrekkelijk om te gebruiken als zonnepanelen. Dunne film zonnepanelen hebben een egaal zwarte kleur.
Kenmerken dunne film zonnepanelen:
Alle zonnepanelen hebben een nominaal vermogen. Het nominaal vermogen wordt gebruikt om zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Het nominaal vermogen laat namelijk zien welk vermogen een zonnepanelen onder vergelijkbare testcondities heeft. Het nominaal vermogen wordt vaak uitgedrukt in Wattpiek (Wp).
De ACM (Autoriteit Consument & Markt) stelt voor landelijke en regionale netbeheerders maximumtarieven vast en is verantwoordelijk voor de uitvoering van een aantal verschillende wetten, waaronder de mededingingswet, elektriciteitswet, gaswet, warmtewet.
De ACM levert ook vergunningen aan betrouwbare energieleveranciers die volgens redelijke tarieven en voorwaarden, energie aan consumenten leveren.
Bij serie geschakelde zonnepanelen zijn alle zonnepanelen in een serie met elkaar verbonden, zoals bij de kerstverlichting in de kerstboom. Ze vormen een kring, waarbij de opbrengst het resultaat is van alle panelen samen. Wanneer er één paneel in de schaduw ligt, zal dat invloed hebben op de rest van het systeem.
Als er geen sprake is van schaduw of een verschil in hellingshoek, dan is een serie geschakeld systeem de beste keus. Het systeem heeft relatief weinig onderdelen, en is daardoor relatief goedkoop. Het nadeel is dat een defect paneel direct van invloed kan zijn op de opbrengst van alle panelen samen.
Nee, dit doen wij voor je. In veel gevallen is er een vrije groep in de meterkast beschikbaar. Als dit niet het geval is, zorgen wij voor een extra groep in de meterkast. Deze aanpassing is bij ons gewoon in de all-in prijs inbegrepen.
Zonnepanelen zijn er in alle soorten en maten. De door ons meest verkochte zonnepanelen, hebben een afmeting van 170 x 105 x 4 centimeter.
Zolang de installatie-garantie geldt, moet de verkopende partij zorgen dat enig defect aan het systeem kosteloos wordt gerepareerd. De installatie-garantie vervalt wanneer er na installatie door een andere partij wijzigingen in het systeem worden aangebracht. De meeste bedrijven geven 2 jaar installatie-garantie. Deze termijn wordt vaak gekozen omdat mocht er iets aan de hand zijn met het systeem door foutieve installatie, dan zal dit vrijwel altijd binnen die 2 jaar aan het licht komen.
Op de zonnepanelen zit veelal product-garantie en een aparte vermogens-garantie. De product-garantie houdt in dat het product bij defect vervangen of hersteld wordt binnen de garantie-periode. De duur van de product-garantie verschilt tussen de verschillende fabrikanten, doorgaans is dit 12 á 15 jaar, maar ook wat er precies gedaan of vergoed wordt, kan verschillen. Het kan voorkomen dat u bij een defect alleen een bedrag krijgt uitgekeerd ter hoogte van de ‘huidige marktwaarde’ van het (inmiddels verouderde) paneel, en dat u zelf moet opdraaien voor de overige kosten. Probeer dus altijd te achterhalen wat de (lange) garantie op je zonnepanelen precies inhoud en of het de moeite waard is hiervoor extra te betalen.
Wanneer er sneeuw op de panelen is blijven liggen wordt in de meeste gevallen aangeraden dit te laten liggen. De sneeuw zal weer smelten als de zon weer gaat schijnen en de temperaturen oplopen. Mocht u er makkelijk bij kunnen dan kunt umet een zachte bezem de sneeuw van de panelen schuiven.
Zonnepanelen gaan zo’n 30 jaar mee.
De verschillende onderdelen van de installatie kennen een eigen productgarantie, die vaak langer doorloopt dan de periode van de installatie-garantie. De product-garantie wordt in het algemeen gedekt door de fabrikant van het product. Als het product defect raakt tijdens de garantieperiode, moet de fabrikant zorg dragen voor herstel of vervanging, tenzij het defect is veroorzaakt door natuurgeweld of schade door derden.
Een paneel zal door de jaren degraderen en minder efficiënt worden. Vermogensgarantie (doorgaans 25 jaar) wordt afgegeven door de fabrikant om te garanderen dat een zonnepaneel over die periode met maximaal X percentage degradeert.
De omvormer heeft een levensduur van rond de 12-15 jaar. De productgaranties die vanuit leveranciers gegeven worden liggen vaak tussen rond de 10 jaar. Deze garanties zijn in sommige gevallen te verlengen naar 15, 20 of 25 jaar. Het verlengen van deze garantie zorgt ervoor dat de investering hoger wordt en ook hier geldt dat goed gekeken moet worden wát er precies vergoed wordt in de garantieperiode. De ontwikkeling in prijs en technische aspecten maakt het vaak voordeliger na de garantieperiode een nieuwe omvormer aan te schaffen.
Op zonnepanelen zit een coating waardoor het meeste vuil wordt weggespoeld tijdens een regenbui. Mocht u makkelijk bij uw panelen kunnen komen, dan kunt u de panelen met een zachte doek schoonmaken. Onderzoek heeft aangetoond dat een zonnepaneel doorgaans zo’n 3% meer kan opwekken, wanneer het jaarlijks wordt schoongemaakt, uiteraard is dit ook afhankelijk van de omgevingsfactoren, woont u in de buurt van een kolencentrale waardoor er veel stofdeeltjes door de lucht zweven, dan kan het schoonmaken van zonnepanelen richting de 5% meer rendement halen. Woont u in een omgeving waar de lucht vrij schoon is, dan zal het nauwelijks tot geen verschil uitmaken of de zonnepanelen jaarlijks worden schoongemaakt.