MHKT

Just

Own

Electricity

FAQ 
De aanschaf

Zijn vergunningen een vereiste om zonnepanelen te kunnen plaatsen?

Nee, normaal gesproken zijn er geen vergunningen nodig om zonnepanelen te laten plaatsen. Er zijn uiteraard wel uitzonderingen te noemen: 

  • Als u in een monument woont, of als de overheid uw woning heeft aangemerkt als beschermd  stads- of dorpsgezicht.
  • Als u de panelen op een schuin dak wilt laten uitsteken, of als u de panelen dichterbij de rand wilt laten plaatsen dan eigenlijk is toegestaan.
  • Als de omvormer in de panelen is geïntegreerd.
  • Als het bestemmingsplan van de woning niet toelaat om zonnepanelen te laten plaatsen
  • Als de zonnepanelen in de achtertuin geplaatst moeten worden op een constructie  dat hoger is dan 5 meter.

Hoe schaf ik zonnepanelen aan een wat gebeurt daar na?

 • Zonnepanelen worden vrijwel altijd op een dak geplaatst. Op basis van de mogelijkheden die u thuis heeft, zullen we va MHKT een offerte aanbieden, gebaseerd op zonnepanelen, de omvormer en het montagesysteem. De offerte die we u aanbieden is een offerte voor een compleet systeem.
 • Wij werken met uitsluitend hogere segment producten, maar we zullen altijd een offerte uitbrengen waarin we het voordeel voor u vooraan zetten. Zowel qua opbrengst als de aanschafkosten.
 • Na het tekenen van de offerte gaan we schouwen om te kijken hoe we het beste te werk kunnen gaan, denk bijvoorbeeld aa de plaatsing op het dak, maar ook aa de installatie aan de binnenkant van uw woning. Hierna wordt de montage-afspraak gepland.
 • De betaling van de zonnepanelen wordt pas gedaan, wanneer de zonnepanelen stevig op uw dak bevestigd zijn, wanneer de installatie is voltooid en u ook snapt hoe alles werkt.

Kan ik contact krijgen met een adviseur?

Maar natuurlijk! Wij zitten van 08:00 tot 20:00 voor u klaar. We zijn bereikbaar op 020-3240837. U kunt hier terecht voor al uw vragen, of u kunt hier een afspraak inplannen voor een fysieke afspraak. We kunnen eventueel ook een teams-meeting met u inplannen als uw voorkeur daar naar uitgaat. 

Moet ik mezelf verdiepen in de hoe- en wat voordat ik zonnepanelen laat plaatsen?

Nee, u hoeft zich geen zorgen te maken, u hoeft eigenlijk alleen maar uw wens aan ons kenbaar te maken. U heeft ons immers gekozen om het allemaal voor u in werking te stellen. Bij zonnepanelen is het belangrijkste dat u het meeste rendement uit uw vergroenners haalt. Uiteraard hebben we wel te maken met een aantal klasse-bepalingen, die u vertellen wat voor kwaliteit en zekerheid u in huis haalt.

 

Deze zijn opgesplitst in 3 categorieën. Zo’n categorie noemen we in vakjargon een Tier, waarbij Tier 1 de hoogste categorie is.

Wij gebruiken alleen maar Tier 1 zonnepanelen, waardoor we u alleen de hoogste kwaliteit kunnen bieden. Deze Tier 1 is bepaald aan de hand van de volgende eisen die we hebben gesteld aan deze leverancier:

 

  • De leverancier investeert in onderzoeken en ontwikkeling (u heeft altijd de laatste innovatieve producten)
  • De producten zijn niet afhankelijk van andere fabrikanten, alles wordt geproduceerd onder dezelfde ‘vlag’. 
  • De zonnepanelen worden gefabriceerd in een vol-automatisch proces, waarbij zo min mogelijk menselijke fouten kunnen worden gemaakt, maar ook omdat de gezondheid van de mens voorop staat.
  • De leverancier bestaat minstens 5 jaar en heeft een bewezen ervaring in het ontwikkelen van zonnepanelen.

 

Betalen we voor losse producten of betalen we een all-inclusive prijs?

Wij geloven niet in moeilijk gedoe. We willen het allemaal zo makkelijk en vooral transparant mogelijk voor u houden.

U betaalt altijd een complete prijs. U mag hierom het volgende verwachten in de offerte:

   • De aanschaf van het zonnepanelen-systeem.
   • De aanschaf en installatie van de omvormer.
   • De plaatsing van de zonnepanelen.
   • Het leggen van kabels naar de groepenkast.
   • Het eventueel aanpassen van de groepenkast.
   • De aansluiting op het energienetwerk.
   • De uitleg en de aansluiting van het monitoring-station.
   • Service en garantie van het zonnepanelen-systeem.  

Hoe ziet een zonnepanelen-inrichting er uit?

Hoe de inrichting eruit komt te zien op uw dak, hangt af van de effectiviteit, en deze hangt weer af van een aantal factoren:

  • De kompas-richting van uw dak (Het zuiden levert aanzienlijk meer zon op, en dus meer elektriciteit).
  • Het soort panelen dat er gebruikt wordt.
  • Het type ontvoerder dat gebruikt wordt.
  • De hoeveelheid schaduw die uw dak rijk is.
  • De hellingsgraad van het dak (Heeft u een schuin- of juist een plat dak?) 

Wat als ik nu geen geld heb om zonnepanelen aan te schaffen?

Het is en blijft natuurlijk een investering. Heeft u het bedrag niet gereserveerd, dan bestaat er een mogelijkheid om zonnepanelen te laten plaatsen op basis van een huurcontract. Dit zouden wij van MHKT niet adviseren; het is namelijk behoorlijk duur, en levert het op     de langere termijn minder rendement op. U zit dan al gauw aan een huurcontract vast die 10 tot 15 jaar loopt.

Er bestaat gelukkig ook nog zoiets als een (groene) lening, waar u een financiering aangaat. Hiermee geniet u wel van alle voordelen  die een eigenaar geniet, zoals BTW-teruggave. Hiermee betaalt u ook een maandelijks bedrag, maar aan het einde van de rit zijn het wel úw zonnepanelen, wat bij een huurcontract natuurlijk wel anders is.

Hoeveel dakoppervlakte heb ik eigenlijk nodig voor zonnepanelen?

Om er zeker van te zijn dat de aanschaf van zonnepanelen genoeg rendement oplevert is, is het bruikbare dakoppervlak van belang. Hoeveel dakoppervlak bruikbaar is heeft voornamelijk te maken met het aantal obstakels die op of in het dak zitten. Denk hierbij aan ontluchtings-pijpjes, schoorstenen, dakramen of dakkapellen. Afhankelijk van de afmeting van de zonnepanelen kijken we met onze  software en op locatie hoeveel panelen er op het dak passen. Wij kunnen exact berekenen met welke zonnepanelen we uw dakoppervlak optimaal benutten.

Is mijn dak wel sterk genoeg?

Om zonnepanelen op een dak te monteren, moet uw dak wel sterk genoeg zijn, en dus draagkracht genoeg hebben om het systeem te kunnen dragen. Vaak geldt dat hoe ouder het gebouw, hoe groter de kans dat het dak verouderd is en van onvoldoende kwaliteit is voor het plaatsen van zonnepanelen. Aangezien de toestand voor ieder dak sterk verschilt, sturen wij altijd een adviseur of monteur op locatie om het dak voor u te inspecteren. Bij twijfel over de draagkracht van het dak kan een dakdekker geraadpleegd worden.

Is de hellingshoek van mijn dak geschikt?

Voor schuine daken houden we een minimum hellingshoek aan van 15° en een maximum van 60°. Een hellingshoek van tussen de 30°      en 35° is optimaal voor zowel het rendement als de installatie. Bij een hellingshoek kleiner dan 3° spreken we technisch gezien van een      plat dak.

Kan ik bij jullie zonnepanelen aanschaffen?

Maar natuurlijk! Wij zijn mogen onszelf de specialisten noemen op het gebied van zonnepanelen van Nederland. U krijgt van ons advies over de plaatsing, installeren de zonnepanelen voor u en zorgen er met een handige app voor dat u 24 uur per dag kunt kijken wat de zonnepanelen opleveren. Wees gewaarschuwd, dit wordt vaak als enorm verslavend ervaren!

En wat nu als ik een huurwoning heb?

In principe plaatsen wij zonnepanelen daken van  huiseigenaren. Uw woning is eigendom, en dan bent u ook beslissings-bevoegd. Bij een huurwoning bent u dit niet. Wel zijn steeds meer woningcorporaties aan het verduurzamen, en is zijn zonnepanelen wel een optie. U kunt natuurlijk wel met de verhuurder overleggen of zonnepanelen op uw huurwoning mogelijk zijn. Met toestemming van de verhuurder is het geen enkel probleem om zonnepanelen op uw huurwoning te plaatsen. 

Is mijn dak eigenlijk wel klaar voor zonnepanelen?

Een van de belangrijkste voorwaarden om zonnepanelen te plaatsen op uw dak, is dat, zoals eerder  beschreven is, het dak daadwerkelijk van u is. Woont u in een huurwoning? Dan kunt u wellicht toch het beste overleggen met de verhuurder of de mogelijkheid er is om zonnepanelen te plaatsen. Bent u wel de eigenaar, dan zijn er een aantal factoren die de geschiktheid van jouw dak bepalen: het dakoppervlak, de soort dakbedekking, de draagkracht, de kwaliteit van het dak, de oriëntatie van het dak ten opzichte van de zon en de hellingshoek van het dak.

Kan ik op iedere soort dakbedekking zonnepanelen plaatsen?

Het soort dakbedekking speelt ook een belangrijke rol bij de geschiktheid van uw dak voor zonnepanelen. Bij platte daken is een bitumen dakbedekking vaak geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Op schuine daken zijn dakpannen de meest voorkomende soort dakbedekking en dit is daardoor ook de meest geschikte soort om zonnepanelen op te installeren. De meeste montagematerialen zijn namelijk geschikt voor montage op een dak met dakpannen. Ook op golfplaten daken kunnen we zonnepanelen monteren, maar bij andere dakbedekkingen zoals bijvoorbeeld zink, riet, aluminium, leistenen en glas is het te risicovol om zonnepanelen te plaatsen. Mocht u niet zeker weten of uw dakbedekking geschikt is, neem dan gerust contact met ons op.

Is de kompasrichting van mijn dak ten opzichte van de zon geschikt?

De meest efficiënte kompasrichting van een schuin dak is in de richting van het zuiden, omdat u dan het optimaal aantal zon-uren heeft. Het voordeel van schuine daken is dat er vaak twee dakvlakken zijn waardoor er vrijwel altijd een geschikt dak is (zuid, west of    oost). Bij platte daken kan het in sommige gevallen efficiënter zijn om te kiezen voor een oost-west opstelling omdat er dan meer zonnepanelen op het dak passen. De zonnepanelen worden op platte daken doorgaans in een hoek van 13 graden geleplaatst.

Overige factoren

Als u in een monumentaal pand woont is het meestal niet zonder vergunning toegestaan om zonnepanelen te plaatsen. Je kunt dan het beste contact opnemen met de gemeente om er achter te komen of en zo ja, welke vergunning er nodig is.

FAQ 
Installatie

Hoe worden mijn zonnepanelen aangesloten op het elektriciteitsnet?

De energie die u opwekt via de zonnepanelen die we hebben geplaatst, is niet direct bruikbaar voor de apparaten in uw woning en kan  niet direct teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet. Om de stroom bruikbaar te maken wordt een een omvormer geplaatst tussen de zonnepanelen en de groepenkast. Deze omvormer wordt geplaatst in een geventileerde ruimte. Het kan voorkomen dat u door de  omvormer een extra groep in de stoppenkast nodig hebt. Onze specialisten staan uiteraard ook hier kosteloos voor u klaar.

Kan ik zonnepanelen krijgen die in mijn dakpan verwerkt zijn?

Er zijn zeker zonnepanelen verkrijgbaar die verwerkt zijn in uw dakpannen. Dit is vaak dé oplossing voor woningeigenaren die vinden dat zonnepanelen afbraak doen aan het uiterlijk van de woning. Echter is het rendement wel lager dan conventionele zonnepanelen. Bij ‘indak-systemen’ zitten de panelen in het dak verwerkt. Deze techniek wordt maar weinig toegepast omdat de brandveiligheid niet gegarandeerd kan worden in verband met slechte ventilatie, waardoor de panelen hun warmte niet goed kwijt kunnen. Wanneer de  zonnepanelen aan vervanging toe zijn is het goed denkbaar dat de afmetingen zijn veranderd waardoor nieuwe panelen niet in de  ‘indak-constructie’ passen.

Montage op een schuin dak met dakpannen

Voor de installatie van zonnepanelen op schuine daken met dakpannen maken we bij MH Klimaattechniek gebruik van een montagesysteem met dakhaken die aan de panlatten bevestigd worden. Op de dakhaak wordt de montage-rails geklikt en daarop wordt met een paneelklem de zonnepanelen vastgemaakt. Bij correcte installatie is dit systeem bestand tegen harde wind, iets waar de fabrikanten ook garantie op geven.

Kan ik zonnepanelen laten plaatsen op mijn platte dak?

U kunt zeker zonnepanelen installeren op een plat dak, er is alleen wel iets meer oppervlakte nodig dan bij een schuin dak. Omdat zonnepanelen in een schuine hoek meer opleveren, plaatsen wij een speciale constructie op uw dak, die de panelen onder de perfecte hellingshoek ten opzichte van de zon plaatsen. Om te voorkomen dat de panelen in elkaars schaduw liggen plaatsen we ze iets uit elkaar, waardoor er dus meer ruimte nodig is dan bij het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak. Eigenlijk bootsen we op deze manier een schuin dak na, op uw platte dak.

Kan ik zonnepanelen laten plaatsen op een rieten dak?

Het schijnt mogelijk zijn, maar hier kleven veel risico’s aan, zoals het vlam vatten van dit rieten dak. Omdat de risico’s te groot zijn, installeert MH Klimaattechniek vooralsnog geen zonnepanelen op rieten daken.

Wat gebeurt er tijdens de installatie?

Op de dag van de installatie zal één van onze gecertificeerde installatie teams tussen 08:00 en 10:00 uur bij u aanrijden. Uiteraard zal   er, voor ze aan het werk  gaan, een debriefing zijn, waarbij  we u stap  voor stap zullen vertellen wat er allemaal gaat gebeuren. Eén van de monteurs begint met het opbouwen van de steiger om zo veilig mogelijk het dak te kunnen bereiken, de ander zal beginnen met     de voorbereidingen in de meterkast. Als de steiger staat, worden de rails en de dakhaken op uw dak gemonteerd en zullen de zonnepanelen naar boven gehesen.

 

Waait het te hard op de dag van de installatie? Of valt er veel regen? Dan maken we graag een andere spoed-afspraak met u, zodat u niet te lang hoeft te  wachten op de beloofde installatie. Dit doen we om te voorkomen dat er schade aan uw woning wordt toegebracht en omdat wij dan niet in staat zijn om veilig op hoogte te kunnen werken.

 

Nadat uw zonnepanelen muurvast in de daarvoor bestemde montagesysteem geklikt zijn, trekken we alle bekabeling door het dak. De installateur die zich in de woning bevindt, volgt de afgesproken kabelroute naar de meterkast en sluit alle kabels aan. Vaak kunnen kabels uit het zicht worden weggewerkt. Vanaf dat punt begint  u al met het opwekken van uw eigen stroom. De monteur die zich in uw woning bevindt, zorgt dat uw monitoring-station aangesloten wordt en stuur een mail met instructies en inloggegevens.

Na een paar dagen is dan ook de monitorings-app actief en kunt u 24 uur per dag kijken hoeveel stroom je opwekt. 

Als er een stroomstoring is, kan er dan nog steeds stroom van mijn zonnepanelen gebruikt worden?

Helaas is dit iet het geval. Wanneer er een stroomstoring is, zal de omvormer automatisch uitgeschakeld worden. Dit is om te  voorkomen dat wanneer er onderhoud gepleegd moet worden in de straat en de kabels open en bloot liggen, alle zonnepanelen in die straat niet nog steeds stroom door die kabels blijven sturen.

Gaat mijn energieafname omlaag?

Niet alleen uw energieafname gaat omlaag, maar  na een aantal jaar verdient u zelfs geld aan uw zonnepanelen, omdat u ze dan volledig hebt afbetaald.

Hoe werkt een zonnepaneel?

Een zonnepaneel is gemaakt van silicium en bestaat uit een groot aantal losse cellen. Het zonlicht valt op het zonnepaneel en daarmee wordt elektrische spanning opgewekt tussen de twee laagjes silicium die op het paneel zitten. Dit heet een fotovoltaïsche reactie.

Een zonnestroom systeem wordt daarom ook wel PV-systeem (photo voltaic systeem) genoemd. Om de elektrische spanning om te zetten naar bruikbare wisselstroom voor het elektriciteitsnet wordt er gebruik gemaakt van een omvormer.

Ik heb nog een ouderwetse meter

Als u nog ouderwetse analoge energiemeter met een draaischijf heeft, kan het in sommige gevallen voorkomen dat u verplicht bent om een nieuwe meter te laten installeren voordat u de energie terug kunt leveren. Op sommige ouder meters zit namelijk een terugrol-beveiliging. Dit voorkomt het terugdraaien van de schijf en zorgt er voor dat u de energie die u terug levert aan het energienet niet kunt verrekenen, en dat zou uiteraard zonde zijn. Wilt u gebruik maken van de monitoring app, dan is een ouderwetse meter met een draaischijf ook niet geschikt. U kunt dan aan uw netbeheerder vragen deze te vervangen.

Als uw zonnepanelen systeem is aangesloten op het elektriciteitsnet, dan moet u zelf contact opnemen met uw energieleverancier om door te geven dat u zelf stroom opwekt via zonnepanelen. Het is daarom dan ook handig als u het watt-piekvermogen van uw systeem weet, voordat u contact opneemt. Daarnaast bent u van de overheid verplicht om uw zelf aan te melden bij energieleveren.nl. Dit is noodzakelijk omdat de netbeheerder op deze manier inzicht krijgt in hoeveel stroom er door huishoudens zelf wordt opgewekt.

Montage op een schuin dak met golfplaten

Bij golfplaten daken wordt het montagesysteem bevestigd op zogenoemde ‘gordingen’. Dit zijn balken die in de lengte van het dak onder de golfplaten liggen. Uit veiligheidsoverwegingen worden bij golfplaten waar asbest in verwerkt zit nooit zonnepanelen geplaatst.

Wat is een Oost-West opstelling van zonnepanelen?

Op een plat dak kan er voor gekozen worden om de panelen in een Oost-West opstelling te installeren. In sommige gevallen kan dit een prima alternatief zijn voor een opstelling richting het Zuiden, die door deze opstelling met bepaalde dakoppervlaktes kan zorgen voor een hoger totaal rendement. Op een plat dak lijkt de Zuid-opstelling het meest voor de hand liggend. Echter, door de hellingshoek (doorgaans 13 graden) dient er voldoende afstand tussen de rijen zonnepanelen te zitten in verband met schaduwval. Daardoor kan het bij een plat dak met een kleiner oppervlakte beter zijn om de zonnepanelen in een Oost-West opstelling te leggen in plaats van het Zuiden. De zonnepanelen komen dan in twee rijen in een hellingshoek van 13 graden met hun rug tegen elkaar aan te liggen, waardoor ze geen slagschaduw geven op de andere panelen.

De keuze voor een Oost-West opstelling is afhankelijk van de afmetingen van uw platte dak en of er obstakels op het dak aanwezig zijn    (denk aan ontluchtings-pijpjes of lichtkoepels). Door middel van een berekening kunt u de kosten en de verwachte opbrengsten van beide opties berekenen. Het beste is om te kijken naar het rendement (hoeveel stroom komt er uit?). Bij MH Klimaattechiek helpen we u uiteraard graag bij beide berekeningen en zullen we deze naast elkaar te leggen om u te adviseren in de beste keuze voor uw dak.

Neem hiervoor gerust contact met ons op.

Hoe snel kunnen mijn zonnepanelen worden geplaatst?

Het totale traject van inmeten tot installeren duurt ongeveer 4 tot 12 weken. Op de dag van d e installatie zelf plaatsen we in bijna alle gevallen de zonnepanelen binnen 4 tot 6 uur, hoewel dit wel afhankelijk is van de complexiteit je van de installatie.

Hoe veilig zijn zonnepanelen? En bij welke keurmerken zijn jullie aangesloten?

Alhoewel er in het nieuws soms berichten te vinden zijn over zonnepanelen die in de brand vliegen, is er geen enkele reden voor paniek. Vrijwel elk product kan, mits het van slechte kwaliteit is en op een ondeugdelijke manier geïnstalleerd wordt, mankementen gaan vertonen.

 

Daarom werken wij uitsluitend met A-merk (tier 1) zonnepanelen, kwalitatieve materialen, omvormers en bekabeling en zijn onze  monteurs gecertificeerd. Niet alleen hebben zij een VCA (veilig werken), maar werken wij ook volgens de NEN 3140 en de NEN 1010 norm. Deze norm is in het leven geroepen om werken met of aan elektrische objecten veilig te maken. En bedrijven te voorzien van een keurmerk. Naast het werken volgens de NEN normen, zijn wij ook in het bezit van het InstallQ keurmerk en zijn wij lid van Techniek Nederland.

Is Nederland wel een goed land om zonnepanelen te hebben?

In Nederland schijnt niet altijd de zon. Dit wil echter lang niet altijd zeggen dat zonnepanelen dan geen stroom opwekken. Zelfs bij bewolkt weer, kunnen de zonnepanelen nog meer dan voldoende stroom opwekken.

Hoe wordt zonnepanelen-energie opgeslagen?

Zonne-energie kan worden opgeslagen in accu’s en batterijen, maar dit is verre van ideaal, omdat het minder rendabel is. Dat komt omdat accu’s en batterijen nog enorm duur zijn en omdat er in Nederland een salderingsregeling is.

Als uw zonnepanelen vandaag meer energie opwekken dan dat u aan energie verbruikt, levert u de stroom die u (te veel) heeft  opgewekt automatisch terug aan het energienetwerk. Dit wordt door uw energieleverancier bijgehouden.

Wekt u de volgende dag minder stroom op dan dat u verbruikt? Dan levert uw energieleverancier de stroom die u voorheen te veel hebt opgewekt gratis aan u terug. Als aan het einde van het jaar blijkt, dat u alsnog meer heeft opgewekt, dan verbruikt, krijgt u een teruglever-vergoeding voor dit overschot. Deze teruglever-vergoeding verschilt per energieleverancier. Het is verstandig om op te  zoeken hoe groot deze teruglever-vergoeding bij uw energieleverancier is.

FAQ 
Techniek

Wat is de techniek achter zonnepanelen?

Fotovoltaïsche zonnepanelen zijn de zonnepanelen die zonlicht omzetten in stroom. Thermische zonnepanelen zijn zonnepanelen die zonlicht omzetten in warmte. Wij hebben alleen te maken met die eerste variant, dus bespreken we op deze pagina welke soorten fotovoltaïsche zonnepanelen er allemaal zijn. Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen. Zonnecellen worden gemaakt van silicium. De manier waarop deze cellen geproduceerd worden, bepaalt welk type zonnepaneel er ontstaat. Er zijn grofweg 4 soorten zonnepanelen te onderscheiden.

Poly-kristallijne zonnepanelen

Poly-kristallijne zonnepanelen, ook wel poly of blauwe zonnepanelen genoemd, worden ook gemaakt van silicium-kristallen. Deze zonnecellen worden gemaakt door vloeibaar silicium in een vierkante gietvorm te gieten. De zonnecellen in poly-kristallijne zonnepanelen bestaan uit meerdere, ongestructureerde kristallen, vandaar de naam ‘poly’, wat ‘meerdere’ betekent. Het productieproces is ‘ongeordend’ ten opzichte van de mono-kristallijne zonnepanelen. Dit kost minder tijd, waardoor het relatief goedkoper is, maar zorgt voor een lager rendement. Poly-kristallijne zonnepanelen zijn vaak blauw van kleur, die tint blauw kan verschillen van licht naar zeer donker.

 

Kenmerken poly-kristallijne zonnepanelen:

   • Meerdere grove silicium-kristallen
   • Donkerblauwe, vierkante zonnecellen
   • Relatief redelijk hoog qua prijs in aanschaf
   • Rendement is met 12 tot 16% relatief gemiddeld

Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen, ook wel glas in glas zonnepanelen genoemd, zijn een relatief nieuwe ontwikkeling in de markt. Normale zonnepanelen bestaan vaak uit drie lagen, namelijk: een glaslaag, een laag met zonnecellen en een kunststof onderlaag. Bij glas – glas zonnepanelen is die onderlaag ook van glas. Voor de rest werkt het zonnepaneel hetzelfde als een mono- of polykristallijne zonnepaneel. Glas-glas zonnepanelen zijn minder gevoelig voor vocht- en temperatuurschommelingen, waardoor ze een langere levensduur hebben en aan minder degradatie lijden dan andere zonnepanelen. Het belangrijkste nadeel is dat de zonnepanelen een stuk duurder zijn dan de andere varianten.

 

Kenmerken glas-glas zonnepanelen:

  • De zonnecellen worden tussen twee glasplaten gesloten
  • Zwarte, vaak vierkante zonnecellen
  • Relatief erg hoog qua prijs in aanschaf
  • Rendement neemt door de jaren heen minder af

Schakelmethoden van uw zonnepaneel

De zonnepanelen in een zonnestroom-systeem kun je op twee manieren aan elkaar schakelen: parallelschakeling of seriële schakeling. De keuze hangt af van schaduwwerking, hellingshoeken of het aantal dakvlakken.

Wat is een parallel geschakeld zonnesysteem?

In een parallel systeem zijn de zonnepanelen afzonderlijk van elkaar aangesloten op één omvormer waardoor ze afzonderlijk van elkaar functioneren.

Bij schaduwwerking of diverse hellingshoeken is het verstandiger om zonnepanelen parallel te schakelen. Ze presteren dan allemaal afzonderlijk van elkaar waardoor het paneel dat in de schaduw ligt geen invloed heeft op de werking van de andere panelen. Zo haal je het meest uit je zonnestroom-systeem. 

Wat is de opbrengst op zonnepanelen per m2?

De opbrengst op zonnepanelen per m2 hangt af van een aantal factoren:

  • Het soort panelen dat gebruikt wordt
  • De dakrichting (Een dak richting op het zuiden brengt het meeste op)
  • De hellingshoek van het dak (Schuin dak, plat dak, gevel)
  • Het type omvormer dat gebruikt wordt
  • De hoeveelheid schaduwval op een dak

Waarom passen er minder zonnepanelen op een plat dak?

In verband met wervelwinden, houden we bij het plaatsen van de panelen altijd een marge tot de dakrand aan. Deze ruimte kan daarom niet gebruikt kan worden voor de zonnepanelen zelf.      

Ook moeten zonnepanelen die op een plat dak geplaatst worden, op enige afstand van elkaar geplaatst worden in verband met elkaars slagschaduw. Je kunt dus op een plat dak minder panelen kwijt dan op een schuin dak waarbij de panelen netjes tegen elkaar aan liggen. Dit wil echter niet zeggen dat je hier automatisch ook minder stroom door kunt opwekken.

Mono-kristallijne

Mono-kristallijne zonnepanelen, ook wel “mono” of zwarte zonnepanelen genoemd, worden gemaakt van silicium-kristallen. Men gaat met een kristallen staaf in gesmolten silicium, waarna het silicium de kristalstructuur van de staaf overneemt. De zonnecellen in een mono-kristallijne zonnepaneel bestaan uit één kristal, vandaar de naam ‘mono’, wat ‘enkel’ betekent. Door dit productieproces hebben de cellen een geordende structuur, wat meer tijd kost. Dat maakt deze zonnepanelen relatief duurder, maar zorgt er ook voor dat ze een hoger rendement hebben. De mono-kristallijne zonnepanelen bestaan al het langst en zijn de meest doorontwikkelde variant zonnepanelen. Ze zijn vaak zwart van kleur.

Kenmerken mono-kristallijne zonnepanelen:

  • Het silicium bestaat uit 1 kristal
  • Zwarte zonnecellen met afgeronde hoeken
  • Relatief iets hoger qua prijs in aanschaf
  • Rendement is met 14 tot 20% relatief hoog

Dunne film zonnepanelen

In een dunne film zonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Dunne film zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder dat over een glazen plaat wordt ‘uitgesmeerd’. Dit productieproces is goedkoper, maar het rendement van de dunne film zonnepanelen ligt dan ook een stuk lager dan die van zijn kristallijne broers. De dunne film zonnepanelen zijn goedkoper en lichter, maar door het lage rendement niet heel aantrekkelijk om te gebruiken als zonnepanelen. Dunne film zonnepanelen hebben een egaal zwarte kleur.

Kenmerken dunne film zonnepanelen:

  • Amorfe zonnecellen
  • Egaal zwarte zonnecellen
  • Relatief iets lager qua prijs in aanschaf
  • Rendement is met 8 tot 10% relatief laag

Wat is het nominaal vermogen van zonnepanelen?

Alle zonnepanelen hebben een nominaal vermogen. Het nominaal vermogen wordt gebruikt om zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Het nominaal vermogen laat namelijk zien welk vermogen een zonnepanelen onder vergelijkbare testcondities heeft. Het nominaal vermogen wordt vaak uitgedrukt in Wattpiek (Wp).

Wat doet de ACM (Autoriteit Consument & Markt)?

De ACM (Autoriteit Consument & Markt) stelt voor landelijke en regionale netbeheerders maximumtarieven vast en is verantwoordelijk voor de uitvoering van een aantal verschillende wetten, waaronder de mededingingswet, elektriciteitswet, gaswet, warmtewet.

De ACM levert ook vergunningen aan betrouwbare energieleveranciers die volgens redelijke tarieven en voorwaarden, energie aan consumenten leveren.

Wat is een serie geschakeld zonnesysteem?

Bij serie geschakelde zonnepanelen zijn alle zonnepanelen in een serie met elkaar verbonden, zoals bij de kerstverlichting in de kerstboom. Ze vormen een kring, waarbij de opbrengst het resultaat is van alle panelen samen. Wanneer er één paneel in de schaduw ligt, zal dat invloed hebben op de rest van het systeem.

Als er geen sprake is van schaduw of een verschil in hellingshoek, dan is een serie geschakeld systeem de beste keus. Het systeem heeft relatief weinig onderdelen, en is daardoor relatief goedkoop. Het nadeel is dat een defect paneel direct van invloed kan zijn op de opbrengst van alle panelen samen.

Moet ik een extra groep in mijn meterkast aanleggen voor zonnepanelen?

Nee, dit doen wij voor je. In veel gevallen is er een vrije groep in de meterkast beschikbaar. Als dit niet het geval is, zorgen wij voor een extra groep in de meterkast. Deze aanpassing is bij ons gewoon in de all-in prijs inbegrepen.

Welke afmetingen hebben zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn er in alle soorten en maten. De door ons meest verkochte zonnepanelen, hebben een afmeting van 170 x 105 x 4 centimeter.

FAQ 
Onderhoud & garantie

Installatie-garantie

Zolang de installatie-garantie geldt, moet de verkopende partij zorgen dat enig defect aan het systeem kosteloos wordt gerepareerd. De installatie-garantie vervalt wanneer er na installatie door een andere partij wijzigingen in het systeem worden aangebracht. De meeste bedrijven geven 2 jaar installatie-garantie. Deze termijn wordt vaak gekozen omdat mocht er iets aan de hand zijn met het systeem door foutieve installatie, dan zal dit vrijwel altijd binnen die 2 jaar aan het licht komen.

Productgarantie zonnepanelen

Op de zonnepanelen zit veelal product-garantie en een aparte vermogens-garantie. De product-garantie houdt in dat het product bij defect vervangen of hersteld wordt binnen de garantie-periode. De duur van de product-garantie verschilt tussen de verschillende fabrikanten, doorgaans is dit 12 á 15 jaar, maar ook wat er precies gedaan of vergoed wordt, kan verschillen. Het kan voorkomen dat u bij een defect alleen een bedrag krijgt uitgekeerd ter hoogte van de ‘huidige marktwaarde’ van het (inmiddels verouderde) paneel, en dat u zelf moet opdraaien voor de overige kosten. Probeer dus altijd te achterhalen wat de (lange) garantie op je zonnepanelen precies inhoud en of het de moeite waard is hiervoor extra te betalen.

Wat als er sneeuw op mijn zonnepanelen komt te liggen?

Wanneer er sneeuw op de panelen is blijven liggen wordt in de meeste gevallen aangeraden dit te laten liggen. De sneeuw zal weer smelten als de zon weer gaat schijnen en de temperaturen oplopen. Mocht u er makkelijk bij kunnen dan kunt umet een zachte bezem de sneeuw van de panelen schuiven.

Wat is de levensduur van de zonnepanelen?

Zonnepanelen gaan zo’n 30 jaar mee.

Product- en vermogensgaranties

De verschillende onderdelen van de installatie kennen een eigen productgarantie, die vaak langer doorloopt dan de periode van de  installatie-garantie. De product-garantie wordt in het algemeen gedekt door de fabrikant van het product. Als het product defect raakt  tijdens de garantieperiode, moet de fabrikant zorg dragen voor herstel of vervanging, tenzij het defect is veroorzaakt door natuurgeweld of schade door derden.

 

Een paneel zal door de jaren degraderen en minder efficiënt worden. Vermogensgarantie (doorgaans 25 jaar) wordt afgegeven door de  fabrikant om te garanderen dat een zonnepaneel over die periode met maximaal X percentage degradeert.

 

Productgarantie omvormer

De omvormer heeft een levensduur van rond de 12-15 jaar. De productgaranties die vanuit leveranciers gegeven worden liggen vaak tussen rond de 10 jaar. Deze garanties zijn in sommige gevallen te verlengen naar 15, 20 of 25 jaar. Het verlengen van deze garantie zorgt ervoor dat de investering hoger wordt en ook hier geldt dat goed gekeken moet worden wát er precies vergoed wordt in de garantieperiode. De ontwikkeling in prijs en technische aspecten maakt het vaak voordeliger na de garantieperiode een nieuwe omvormer aan te schaffen.

Moeten de zonnepanelen jaarlijks schoongemaakt worden?

Op zonnepanelen zit een coating waardoor het meeste vuil wordt weggespoeld tijdens een regenbui. Mocht u makkelijk bij uw panelen kunnen komen, dan kunt u de panelen met een zachte doek schoonmaken. Onderzoek heeft aangetoond dat een zonnepaneel doorgaans zo’n 3% meer kan opwekken, wanneer het jaarlijks wordt schoongemaakt, uiteraard is dit ook afhankelijk van de omgevingsfactoren, woont u in de buurt van een kolencentrale waardoor er veel stofdeeltjes door de lucht zweven, dan kan het schoonmaken van zonnepanelen richting de 5% meer rendement halen. Woont u in een omgeving waar de lucht vrij schoon is, dan zal het nauwelijks tot geen verschil uitmaken of de zonnepanelen jaarlijks worden schoongemaakt.